Aankoopkeuring

De woningmarkt trekt aan, dat is gelukkig ook te merken aan het aantal aankoopkeuringen. Toch blijft het aantal keuringen sterk achter bij het aantal verkochte woningen. Veel mensen vinden het schijnbaar niet belangrijk om te weten wat ze kopen. Bij de aankoop van een auto wordt gewikt en gewogen en men laat daarbij vaak nog een BOVAG, ANWB of DEKRA keuring uitvoeren.

Een woning kost in veel gevallen een veelvoud van een auto en daar wordt vaak het voorlopige koopcontract getekend na één of twee bezichtigingen van een half uur. Waarom toch een aankoopkeuring?

Nu doe ik dit werk met regelmaat en ook ik heb bij de aanschaf van mijn woning een aankoopkeuring uit laten voeren door een bouwkundige. Vooral omdat ik in gedachten al tot de koop besloten had en het me niet meer lukte om objectief en kritisch naar de woning te kijken.

Het nieuwe burgerlijk wetboek geeft bescherming tegen verborgen gebreken aan de woning, maar wel onder verschillende voorwaarden. Een daarvan is dat je een redelijk onderzoek ingesteld heb naar de status van de woning op de dag van verkoop. Met het laten uitvoeren van een keuring heb je het tastbare bewijs dat je er het mogelijke aan gedaan hebt om dit te onderzoeken.

Een woning kopen is emotie, het lijkt me wel belangrijk om te weten wat je koopt en of je op de korte of lange termijn voor verrassingen komt te staan. Ik heb niet de illusie dat bouwkundigen in een inspectie van ca. 1 uur 100% van de gebreken zullen vinden. Maar de meeste gebreken zullen zeker gevonden worden. Het komt regelmatig voor dat die gebreken ook niet bij de verkopende partij bekend waren en dat aan de hand van mijn rapportage nog opnieuw over de verkoopprijs onderhandeld wordt.

Nog een keer de vraag: “Waarom daar geld aan uitgeven?”
Soms gewoon om het goede gevoel bevestigd te krijgen.

2 thoughts on “Aankoopkeuring

  1. Marco V.

    Wij hebben in 2014 bij de aanschaf van onze woning in Burgh Haamstede gebruik gemaakt van de diensten van Jeroen van Popering. Wij hadden de woning gekocht, uiteraard was onze blik vertroebeld door liefde, maar door de ervaringen uit het verleden toch maar gekozen voor een bouwkundige keuring. Deze kon op zeer korte termijn uitgevoerd worden, wat noodzakelijk was ivm. de verhuizing in onze vakantie. Bij de keuring waarbij ik zelf ook aanwezig was werden een heleboel foto’s gemaakt, die ik later ook heb gekregen. Hierdoor een helder beeld gekregen van wat we kochten en van de kosten die eraan zaten te komen. Er kwamen dingen aan het licht die ik zelf zeker niet gezien had, uiteindelijk leverde de keuring ons nog een financieel voordeeltje op. Korte lijntjes en duidelijke communicatie. Nogmaals bedankt Jeroen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *