Kozijnen vervangen

Mijn eerste stukje gaat over het vervangen van kozijnen. Een klus waar ik recent bij gehaald ben om te kijken hoe de gebreken met zo min mogelijk kosten opgelost kunnen worden.

Kozijnen vervangen lijkt nu niet bepaald iets dat heel erg ingewikkeld is en tot grote problemen zal leiden. Toch ging het mis, met extra kosten voor zowel de opdrachtgever als de aannemer tot gevolg.

Het vervangen van kozijnen, het plaatsen van het glas en het aanbrengen van de vensterbanken is vlot gegaan, zonder noemenswaardige problemen. Maar tijdens de eerste fatsoenlijke regenbui stroomt het water over de bovendorpel de woning in. De aannemer komt daags na de regen de situatie beoordelen en besluit om de naad tussen metselwerk en bovendorpel af te kitten.

Helaas zonder het gewenste resultaat.

Wij zijn erbij gehaald om een inspectie uit te voeren. Wij constateren dat de aannemer zo verstandig is geweest het bestaande lood boven het kozijn te laten zitten. Alleen heeft hij bij het plaatsen van het kozijn de ruimte die in de oude situatie tussen lood en latei aanwezig was, dichtgedrukt en het metselwerk niet voorzien van open stootvoegen. Hierdoor verzamelt het regenwater dat in de spouw komt zich boven de bovendorpel, waarna het op een, niet gefelste naad, in het lood naar binnen komt. Gelukkig is deze klacht eenvoudig op te lossen door alsnog stootvoegen open te boren zodat het water er uit kan. Daarnaast voorkomen dat er water in de spouw komt door de nek van de raamdorpels op de eerste verdieping dicht te voegen. Het lood onder de dorpel is vergeten.

Helaas moest ik de opdrachtgeefster er op wijzen dat ze het deze winter erg koud zal gaan krijgen. Behalve dat er een nieuw kozijn geplaatst is, zijn er ook nieuwe vensterbanken aangebracht. Keurige vensterbanken die lekker breed zijn zodat de geraniums er lekker de ruimte hebben… alleen liggen deze nieuwe vensterbanken bovenop de enige radiator in de voorkamer van het type 22 (twee platen met twee convectoren daartussen). Doordat er geen lucht meer door de radiator langs de convectoren kan stromen, zal de woonkamer alleen verwarmd worden door de straling die van de binnenste plaat de woonkamer in kan komen. Hierdoor wordt de verwarmingscapaciteit van deze radiator met meer dan 50% verminderd. Een installatiebedrijf heeft onze opmerking inmiddels volmondig bevestigd. Omdat de radiator niet meer uit de beugels te tillen is zal de vensterbank gedemonteerd moeten worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *